W dniach 21, 25 i 26 września br. odbyły się kolejne zajęcia w ramach kursu kulinarnego „Od potraw regionalnych do potraw krajów Europy Karpat. Zwyczaje żywieniowe”. Zajęcia prowadzone są w trzech grupach w różnych lokalizacjach, z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich z Fredropola, Żurawicy Górnej i Buszkowiczek. Uczestnicy mają okazję poznawać oraz przygotowywać różnorodne potrawy charakterystyczne dla danego regionu, a także odkrywać zwyczaje żywieniowe i tradycje kulinarne krajów takich jak Polska, Rumunia, Serbia, Słowacja, Czechy, Ukraina i Węgry.
Uczestnicy z Żurawicy Górnej skupili się na kuchni czeskiej i serbskiej. Damska część grupy przygotowała bramboracke, czyli czeską zupę ziemniaczaną z zieleniną i grzankami, która smakowała bajecznie. Mężczyźni zajęli się grillowaniem serbskich cevapi, czyli kotlecików z mięsa mielonego, podanych z ajvarem, przygotowanym wcześniej przez panie.
Kurs jest częścią zadania publicznego pt. „Uniwersytet Ludowy Europy Karpat” w ramach Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030 dofinansowanych ze środków Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego Komitet do spraw Pożytku Publicznego #PWRUL