W dniach 21, 25 i 26 września br. odbyły się kolejne zajęcia w ramach kursu kulinarnego „Od potraw regionalnych do potraw krajów Europy Karpat. Zwyczaje żywieniowe”. Zajęcia prowadzone są w trzech grupach w różnych lokalizacjach, z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich z Fredropola, Żurawicy Górnej i Buszkowiczek. Uczestnicy mają okazję poznawać oraz przygotowywać różnorodne potrawy charakterystyczne dla danego regionu, a także odkrywać zwyczaje żywieniowe i tradycje kulinarne krajów takich jak Polska, Rumunia, Serbia, Słowacja, Czechy, Ukraina i Węgry.
Grupa z Buszkowiczek przygotowała słowacką zupę czosnkową z żółtym serem i grzankami, knedle czeskie z gulaszem, czerwoną kapustą z jabłkiem i cynamonem oraz startą duszoną kalarepę jako smaczny dodatek do obiadu. Na deser serwowano bobaliki, małe drożdżowe ciasteczka pokryte słodką polewą z miodu i maku, tradycyjnie wypiekane na Słowacji na Wigilię.
Zajęcia odbyły się w miłej i serdecznej atmosferze. Było super, wesoło i bardzo smacznie!
Kurs jest częścią zadania publicznego pt. „Uniwersytet Ludowy Europy Karpat” w ramach Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030 dofinansowanych ze środków Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego Komitet do spraw Pożytku Publicznego #PWRUL