W Polsce można znaleźć wiele gatunków kwiatów jadalnych, które są nie tylko piękne, ale także smaczne i zdrowe oraz mają właściwości lecznicze.
Właściwości zdrowotne kwiatów jadalnych są szeroko wykorzystywane w medycynie naturalnej.
W kuchni można wykorzystać wiele gatunków kwiatów, które nadają daniu niepowtarzalnego smaku i
aromatu oraz mają wartość odżywczą.
Jakie kwiaty i kwitnące zioła możemy wykorzystać w kuchni, jak smakują, co nam dają i jak należy je
zbierać, dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Ziołolecznictwo w kuchni - kwiaty jadalne “, które
odbyły się w dniu 11.12.2023 r. w siedzibie PTK.
Była degustacja lemoniad i herbatek kwiatowych oraz suszonych kwiatów jadalnych i suszonych
owoców.
Dziękujemy bardzo prowadzącej warsztaty dr inż. Marcie Pisarek z Państwowej Akademi Nauk
Stosowanych w Krośnie za ciekawą prelekcję i przygotowanie materiałów szkoleniowych,
a uczestnikom za udział i duże zainteresowanie.
-----------------------
Warsztaty są częścią zadania publicznego pt. Uniwersytet Ludowy Europy Karpat. Dofinansowane ze
środków @Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach
RZĄDOWEGO PROGRAMU WSPIERANIA ROZWOJU UNIWERSYTETÓW LUDOWYCH na lata
2020-2030.
@Komitet do spraw Pożytku Publicznego #PWRUL